16 Mayıs 2011 Pazartesi

PERİOD TAŞI

Peridot taşı, adını Yunanca “peridona” (bol vermek) kelimesinden almıştır. Halk arasında “yılan taşı” olarak da bilinmektedir. Peridot sertlik derecesi düşük bir taştır ve yağsı bir parlaklığı vardır.
  

Peridot taşı parlak sarı-yeşil renktedir. Özellikle koyu yeşil ve altınımsı yeşil olanları daha değerlidir. Zümrüt ailesindendir ve bu yüzden yeşil bir taştır. Peridot doğada tek renk bulunan ender değerli taşlardan biridir. Yeşil rengini, içerisinde bulunan demir ve magnezyuma borçludur.

  Mücevher yapımında kullanılabilecek kalitede peridot, diğer renkli taşlara kıyasla daha nadir bulunur.

Peridot; Burma, Avustralya, Norveç, Çin, Brezilya, Kenya, Meksika, Güney Afrika, Pakistan, Sri Lanka, Tanzanya ve ABD’de bulunmaktadır. Pakistan’da bulunan özel bir peridot türüne “Kaşmir Peridotu” adı verilmektedir.

Peridot taşı, genelde küçük parçalar halinde bulunur. 1 cm çapındaki bir peridot, büyük sayılabilecek bir taştır ve normalde büyüklük olarak arada çok fazla fark olmadığı düşünülse bile bu, peridotun fiyatını etkileyen oldukça önemli bir unsurdur. Sınıf olarak yarı değerli taşlar arasındadır. Peridot işlenirken kristal yapısına uygun kesim stilleri uygulanmaktadır. Sebebi ise kristal yapının bazı noktalarının dayanıklılığının zayıf olmasıdır. Klasik zümrüt kesimi, oval ve yuvarlak kesimler en çok tercih edilen kesimlerdir.

Peridot taşının sahibine başarı, şans ve barış getireceğine inanılır. Kalp, pankreas, dalak, ciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği ve doku bozulmalarını önleyici özelliği olduğuna inanılan bir taştır. Vücut, zihin dengesini sağladığına, kaygıyı düşürüp zihni açacağına ve kişisel gelişmeyi hızlandığına inanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder